onsdag 19. august 2015

1. økt: Frukt og grønt, rett frå naturen



Scones og suppe

Meny: Grønsakssuppe med scones og fruktsalat

Vi laga også: Ostekringle til kantina og ripsis





Grønsakssuppe

Grønsakene i bitar
8 dl vatn
1 grønsaksbuljongterning

2 poteter

2 små gulrøtter
    1/2 lauk
    1 skive sellerirot
    1 liten båt hovudkål
    1/2 krm pepar


    1. Skyll, reins og skrell grønsakene. Del dei i jamnstore terningar.
    2. Kok opp vatn med buljongterning.
    3. Ha i lauk og rotgrønsaker.
    4. Kok 10-15 minut til grønsakene er møre.
    5. Ha i hovudkål og gi suppa eit oppkok.
    6. Smak til med peppar.
    Scones


    Scones1 1/2 dl sammalen kveite

    21/2 dl fint kveitemjøl
    2 ms sukker
    1 ms bakepulver
    4 ms solsikkefrø
    2 dl kulturmjølk
    2 ms olje

    1. Bland alt det tørre i ein bakebolle.
    2. Ha i mjølk og olje og bland til ein jamn deig. Ikkje arbeid for lenge med den, då kan den bli seig.
    3. Set omnen på 250 grader, legg bakepapir på ei bakeplate.
    4. Del deigen i to, og form to store flate rundingar på bakeplata. Del desse i 4, slik at dei kan brytast opp når dei er steikte.
    5. Steik til dei er gyldne(ca 10 min). Avkjøl på rist og bryt dei frå kvarandre.
    Surr i panna


    Ostekringle

    1/2 pk gjær
    2 ms smelta margarin
    2 dl lunka vatn
    40 g riven kvitost.
    1 dl sammalen grov kveite
    ca 4 dl fint kveitemjøl


    Fyll:
    1/2 paprika i små bitar
    1/2 purre, finhakka
    50 g kok skinke i strimlar
    100 g riven ost

    Fordel fyllet midt på

    1. Del opp gjæra i ein bakebolle. (lurt å dele frå hjørne til hjørne for å få ein halv pakke)
    2. Smelt margarin i ei gryte. Ta gryta til side og ha i vatn. Blandinga skal bli fingervarm, ca 37 grader, for det likar gjæra så godt.
    3. Hell blandinga i bakebollen og rør ut gjæra.
    4. Bland mjølet med osten.
    5. Bland mjølblandinga med gjærblandinga. Elt til deiga er jamn og glatt og slepp reidskap og bolle. Du bør røre med ei sleiv, ikkje ein visp.
    6. Dekk bakebollen med eit fat, og la deiga heve så lenge som råd.
    7. Skru omnen på 220 grader.
    8. Form til ei kringle
    9. Del opp paprika, purre og skinke og surr det i steikepanna til purren vert mjuk.
    10. Trill den ferdigheva deigen til ei ca 50 cm lang pølse.
    11. Kjevle deigen til eit rektangel (15x50cm) og legg skinke, grønsaker og ost langs midten. Rull saman og form til ei kringle på bakebrett.
    12. La kringla etterheve.
    13. Steik kringla på 220 grader i 20 til 25 minutt. 
    14. Del i høvelege bitar, og sel dei i kantina.

    Fruktsalat


    Nam!
    ½  liten boks ananas(ca 2 ringar)
    1 nektarin
    1 banan
    ½ appelsin
    1 eple, eller 1 pære
    10 blå druer eller 10 jordbær
    4 ruter sjokolade

    1.      Skyll all frukta
    2.      Reins appelsina
    3.      Del appelsina i båtar og del kvar båt i bitar. Legg bitane i glasskål.
    4.      Opne ananasen, sil av laken, ta vare på laken,
    5.      Del ananasringane i passelege bitar. Legg bitane i glasskål.
    6.      Del druene/jordbæra i 2 og legg dei i skåla.
    7.      Fjern kjernehuset frå eplet/pæra, del i båtar og i bitar. Legg bitane i skåla.
    8.      Fjern steinen frå nektarinen, del nektarinen i bitar, og bland dei i skåla.
    9.      Skrell banana, del den i 2 på langs og så i skiver. Legg bitane i glasskåla.
    10.  Finhakk sjokoladen og bland den inni fruktsalaten.
    11. La fruktsalaten stå i kjøleskapet til vi skal ete han. Server den som den er eller med is eller vaniljesaus til.

    Reins ripsen

    Ripsis

    1 eggekvite
    1,5 dl kremfløyte
    2,5 dl rips (reinsa)
    1,5 dl sukker



    1.      Reins ripsen. Legg dei i ein kenwoodbolle.
    2.      Knus ripsa med ein gaffel. Bland i sukker.
    3.      Ha i eggekvita og pisk med maskina. Pisk til det fluffar seg godt opp. (Det er umuleg å piske for mykje, og du forstår kva eg meiner.)
    Pisk til den fluffar seg
    4.      Stivpisk kremfløyten for seg, bruk den andre kenwoodbollen, og vask vispen i mellom.
    5.      Bland alt med slikkepott. Ha røra i former(isboksar fungerer fint).
    6.      La isen fryse, helst over natta


    Kjelder

    Kokebok for alle
    Fra boller til buritos









    Bland krem og rips.





















    og jammen smakte ripsisen bra!

    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar